Met Menzis en Anderzorg hebben we opnieuw dit jaar geen contract afgesloten.

Beste Menzis en Anderzorg verzekerden, ook dit jaar hebben we geen contract afgesloten. De eisen die Menzis-Anderzorg aan ons stelt, zijn echter zodanig dat wij daar niet aan kunnen voldoen. Het gevolg is dat wij slechts in aanmerking komen voor het laagste tarief.
De argumentatie is niet van behandeltechnische, maar van organisatorische aard. Om voor het middentarief in aanmerking te komen, stelt Menzis-Anderzorg dat we o.a. verbijzonderingen moeten kunnen aanbieden volgens de normen van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie), zoals kinderfysiotherapie of lymfedrainage. Tevens wil Menzis-Anderzorg dat we groepstherapie aanbieden. In onze praktijk hebben we diverse specialisaties, maar bovenstaande ‘nu net niet’.
In de discussie waarin we aangevoerd hebben wat voor praktijk we voeren en wat onze specialisaties zijn, bleef Menzis-Anderzorg bij haar ingenomen standpunt. Menzis-Anderzorg bood nog wel een oplossing en dat was de volgende: “u kunt natuurlijk iemand in dienst nemen voor de verbijzonderingen en de groepslessen”.
Onderhandelen overeenkomstig het vrije marktprincipe volgens het ministerie en de politiek, betekent in de realiteit dus eenrichtingsverkeer. De zorgverzekeraar bepaalt, zoals zij zeggen: “uit naam van de patiënt”.
Wij hebben ervoor gekozen om deze ronde geen contract met Menzis-Anderzorg aan te gaan en hebben dat ook aan Menzis-Anderzorg meegedeeld.

In de praktijk betekent het dat u in 2016 van ons een rekening krijgt voor de behandelingen. Als u de rekening opstuurt naar Menzis-Anderzorg, krijgt u een deel vergoed van Menzis-Anderzorg. Het bedrag zal zo rond de 20 euro per behandeling zijn, zo liet Menzis-Anderzorg ons weten.
Wij vinden het vervelend dat het zo gaat, we zijn echter van mening dat wij goede kwaliteit leveren en wensen daar ook een redelijke vergoeding voor.
We hopen dat u begrip heeft voor onze opstelling.

Karin Admiraal en Erik Zwiers.